Polacy kochają mięso pod każdą postacią. Jest ono niezbędnym składnikiem naszego pożywienia, pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost siły, kondycję fizyczną oraz psychiczną. Oczywiście bardzo ważne jest to, jakiej jakości mięso kupujemy, w jaki sposób je przygotujemy, z jakimi innymi produktami podamy. Warto jeść tradycyjne wędzonki, gdyż zawierają one bardzo dużo wartości odżywczych, a przy tym są smaczne. Są również alternatywą dla mięsa smażonego i pieczonego.

Tradycyjne wędzonki. Skąd je brać i dlaczego warto je jeść?

Spośród różnego rodzaju mięs, które mamy aktualnie dostępne na rynku, tradycyjne wędzonki w Słupsku zajmują miejsce szczególne. Czym są wędzonki? To proste i bardzo smaczne, tradycyjne produkty wiejskie, które przygotowane zostały metodą wędzenia, czyli powolnego, aczkolwiek systematycznego opalania dymem. Wędzenie jest zdrowe, popularne i doceniane – to jedna z najstarszych form utrwalania żywności.

Wędzić możemy różnego rodzaju mięsa, od szynki, poprzez drób. Spożywanie produktów wędzonych ma bardzo pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu. Gdy jemy wędzonki, przede wszystkim spożywamy mięso, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Wiemy więc, że zachowało swoje walory smakowe, nie utraciło najważniejszych składników odżywczych. Mięso wędzone jest więc smaczne, zdrowe, nie wpływa na zwiększenie cholesterolu, stanowi doskonałe uzupełnienie naszej diety. Wędzonki warto kupować od producentów tradycyjnych wędlin.

Mięso z cielęciny. Dlaczego warto je kupować?

Dużym zainteresowaniem klientów cieszy się również mięso z cielęciny w Słupsku. Najlepiej nabyć je w tradycyjnych masarniach, u rodzimych producentów wędlin. Cielęcina jest nie tylko smaczna, może być wykorzystana do przygotowania bardzo różnorodnych, wykwintnych potraw. Jest po prostu zdrowa dla naszego organizmu. Cielęcina stanowi bardzo dobre źródło witamin z grupy B, szczególnie B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), a także PP (niacyny), zawiera dużo żelaza, fosforu, sodu i potasu.

Dodaj komentarz