„Kuchnia afrodyzjaków” zawiera starannie dobrane przepisy potraw na każdą porę roku i różne etapy znajomości:) Prezentowane dania kuszą połączeniem smaków, urzekają harmonią aromatów, zaskakują teksturą składników. Pobudzają erotyczną wyobraźnię i stymulują pożądanie. Rozpieszczają zmysły. Są pyszne i łatwe w przyrządzeniu, stąd też przygotować może je każdy, niezależnie od kulinarnych zdolności i zasobności portfela.

W przepisach występują powszechnie znane afrodyzjaki, jak choćby czekolada, przyprawy korzenne, ostrygi bądź seler, rozpalający miłosny żar. Pojawiają się w nich też ingrediencje zdolne wzbudzić gorące żądze samym tylko swym kształtem lub barwą, np. krągła figa, falliczne szparagi albo granat o soczystym, czerwonym miąższu, oraz te o niepozornym wyglądzie. Wystarczy tu wspomnieć marchew i pietruszkę, mającą moc wywoływania miłosnego zauroczenia. Innymi słowy niektóre działają na libido, inne zwiększają produkcję endorfin odpowiedzialnych za poczucie szczęścia, jeszcze inne – wyłącznie na wyobraźnię.

Afrodyzjaki w kuchni

Wszystkie przepisy z „Kuchni afrodyzjaków” autorka doprawiła nie tyle seksowną papryczką chilli, ile garścią lekkich opowieści o afrodyzjakach, zabawnymi randkowymi ciekawostkami ze świata i historycznymi romansowymi anegdotami z pieprzykiem, które mogą urozmaicić miłosny wieczór albo poranek. Anna Szubińska zachęca do traktowania ujętych w książce przepisów jako inspiracji oraz radosnego eksperymentowania podczas wspólnego przygotowywania posiłków.

„Kuchnia afrodyzjaków” Wydawnictwa Harde będzie dostępna od 13 listopada w sieciach księgarskich, księgarniach stacjonarnych i internetowych. W sam raz na jesienne wieczory.

Dodaj komentarz