Wraz z nadejściem cieplejszych dni, spotkania towarzyskie przenoszone są z domu do ogrodu. Najlepszą opcją jest grill, ponieważ dzięki temu za jednym zamachem przygotujesz jedzenie dla wszystkich, a jednocześnie – podczas jego przygotowania – nie będziesz musiała zostawiać ich samych przy stole i krzątać się w kuchni. Takie grill party wymaga też minimum pracy, jednak warto pamiętać o kilku kwestiach.
Menu na grilla
Jedzenie stanowi główny punkt programu grillowej biesiady. Planując menu pamiętaj, że czując zapach grillowanych potraw, człowiek zawsze robi się bardzo głodny, a na jedzenie trzeba jeszcze trochę poczekać. Dlatego warto zaplanować niewielkie przekąski, które zaspokoją pierwszy głód. Najlepiej sprawdzą się takie na jeden kęs – by każdy mógł po nie sięgnąć i wygodnie zjeść nawet na stojąco, ale bez przejadania się. Dobrze sprawdzą się grillowane warzywa lub krakersy posmarowane twarożkiem. Na stole musi być też coś do picia – w ciepły wieczór idealnie sprawdzi się świeża lemoniada, a dla dorosłych warto zadbać o ulubiony alkohol. Mężczyźni na pewno nie pogardzą piwem, a kobiety dobrym winem. Do głównego dania, które będą stanowić kiełbaski i różnego rodzaju mięsa, zaserwuj gościom sałatkę ze świeżych warzyw. Dodatkowo możesz podać grzanki posmarowane masłem czosnkowym lub ziołowym. Na koniec zaserwuj deser – może być to placek z sezonowymi owocami lub lody. Gdy już zrobi się chłodno, koniecznie zadbaj też o ciepłe napoje.
Nie tylko kiełbaski
Jeśli chodzi o danie główne, to warto zadbać o różnorodne menu i nie poprzestawać jedynie na tradycyjnych kiełbaskach (chociaż oczywiście nie może ich zabraknąć). Z potraw mięsnych możesz zaserwować szaszłyki, karkówkę, boczek, kurczaka, schab, szynkę i wiele innych. Warto zadbać wcześniej o ich zamarynowanie, by były odpowiednio kruche i doprawione. Grill węglowy zapewni uzyskanie niepowtarzalnego aromatu pieczonych dań. Obecnie coraz więcej osób jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, więc jeśli masz kogoś takiego wśród Twoich gości – koniecznie zadbaj o to, by taka osoba nie wyszła głodna z Twojego przyjęcia. Opcji jest bardzo dużo: wegańskie szaszłyki, pieczone ziemniaczki, kukurydza, a nawet imitacja tradycyjnych kiełbasek w wersji roślinnej. Więcej wegańskich propozycji znajdziesz na stronie https://teoriakobiety.pl/category/od-kuchni/. Nawet jeśli wszyscy Twoi goście są fanami mięsa, na pewno nie pogardzą grillowaną cukinią, papryką czy pieczarkami.
Zadbaj o odpowiednią atmosferę
Przed taką biesiadą warto zadbać, aby miejsce było uporządkowane i schludne. Zadbaj o skoszony trawnik, brak zbędnych przedmiotów, odpowiednie ustawienie stołu i krzeseł. Nie przejmuj się, jeśli nie masz wystarczającej liczby takich samych siedzeń! Kontrolowany nieład to dobra rzecz. Warto też rozłożyć hamaki czy leżaki jako miejsce odpoczynku dla przyjaciół zmęczonych jedzeniem. Dzięki temu atmosfera będzie luźniejsza i weselsza. Stół pięknie i niezobowiązująco przyozdobią polne kwiaty. Pomyśl też o odpowiednim ustawieniu grilla w stosunku do wiatru – tak aby dym nie był skierowany na Twoich gości. Kiedy zapadnie zmrok, przydadzą się dodatkowe akcesoria. Ustaw na stole świele lub lampiony, a gościom przynieś koce, aby mogli się ogrzać. Warto też włączyć ulubioną playlistę – na tyle cicho, by nie przeszkadzała w rozmowach, ale tworzyła przyjemną atmosferę.