Nie można sobie wyobrazić kuchni bez przypraw. One podkreślają smak i charakter potraw. Pobudzają kubki smakowe i zwiększają przyjemność z jedzenia. Odpowiednio dobrane przyprawy, potrafią zmienić nawet najprostsze danie w kulinarne arcydzieło. Co warto wiedzieć o przyprawach, zanim po nie sięgniemy?
Po co sięgamy po przyprawy?
Jedzenie dobrze smakuje z odpowiednio dobranymi przyprawami. To one podkreślają charakter dań i budzą kubki smakowe. Przyprawy w Łódzkim sprawiają, że potrawy zapisują się w naszej pamięci. Dzięki nim dania są aromatyczne i pyszne. W przypadku przypraw ważna jest ich jakość. Odpowiedni dobór przypraw jest podstawa każdej aromatycznej kuchni. Walory smakowe przypraw różnią się od siebie w zależności od warunków i sposobu uprawy, w tym wilgotności i rodzaju gleby. Chcąc mieć w kuchni jakościowe przyprawy, warto zwracać uwagę na kraj ich pochodzenia.
Jakie przyprawy warto mieć w domu?
Najlepsi kucharze spędzają długie lata na odpowiednim dobraniu przypraw. Dzięki temu my możemy korzystać z ich wiedzy. Przyprawy suszone pozwolą nam na podkreślenie smaku dań i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Jakie przyprawy warto mieć w domu? Na pewno majeranek, pochodzący z ciepłych Krajów Śródziemnomorskich. Idealnie podkreśla smak dań w polskiej kuchni, takich jak żurek czy bigos. Pochodząca z Indii kurkuma to kolejne danie, które warto mieć w swojej kuchni. Idealnie sprawdza się w kuchni orientalnej, ale dodana do rosołu wzmocni jego właściwości. Niezastąpiona przyprawą w kuchni jest chili i słodka papryka. Świetnie podkreślają smak potraw, zwłaszcza tych wolno gotowanych. Podkreślają smak pomidorów czy dań typu gulasz. W kuchni warto mieć także kmin rzymski, który był wykorzystywany już przez starożytne cywilizacje. Jest bardzo aromatyczny i dzięki swojemu cierpko-gorzkiemu posmakowi, świetnie nadaje się do dań orientalnych, ale i typowo polskich. Lubi towarzystwo mięs, sosów i gulaszy, nadając im odrobinę ostrości.