Piekarnia kojarzy się z zapachem świeżo wypiekanego chleba oraz bułek. Znajomości odpowiedniego przepisu to pierwszy krok do sukcesu piekarni. Ważne jest także jej odpowiednie wyposażenie. Piec piekarniczy, chłodnia, maszyna do wyrabiania ciasta, a także krajalnica do chleba to must have każdej piekarni. Jak wybrać krajalnicę do chleba?

Krajalnica do chleba – dlaczego jest tak ważna?

Krajalnica do chleba to jeden z podstawowych zakupów do każdej piekarni. Każda piekarnia potrzebuje w codziennej pracy dobrej jakości krajalnicy. Pokrojenie chleba na równe kromki świadczy dobrze o piekarni. Krojenie ręczne wydłuża czas przygotowania pieczywa do sprzedaży. Dzięki krajalnicy do chleba możliwe jest sprawne i szybkie pokrojenie chleba i przygotowanie go dla klientów. Krojenie chleba na krajalnicy pozwala na jego higieniczne pokrojenie, dzięki czemu nie ma możliwości dostania się bakterii czy innych drobnoustrojów.

Jak wybrać krajalnicę do chleba?

Zarówno krajalnica do chleba, jak i piec piekarniczy muszą być sprzętami wysokiej jakości. Dzięki temu zwiększa się komfort pracy i poprawia jakość produkowanych wypieków. Wybierając krajalnicę do chleba warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Jednym z nich jest obudowa urządzenia. Powinna być solidna. Dzięki temu urządzenie pracuje cicho i bardzo wydajnie, co w przypadku dużej ilości krojonych produktów jest bardzo istotne. Poszczególne elementy krajalnicy do pieczywa, powinny być wykonane z materiałów najwyższej jakości. Najlepiej, gdy są wykonane ze stali nierdzewnej, odpornej na szczerbienie i zniekształcenia. Krajalnica powinna w łatwy i szybki sposób dostosowywać się do wielkości i rodzaju pieczywa.

Ważnym aspektem wyboru, jest funkcjonalność urządzenia. Krajalnica do piekarni powinna sobie radzić zarówno z miękkim, jak i twardym pieczywem. Nie powinna go łamać, zgniatać czy powodować inne uszkodzenia. Każda krajalnica powinna mieć do wyboru grubość kromek.

Dodaj komentarz