Ciasta, ciastka, ciasteczka… Lubią je mali pogromcy słodkości, ale też większe łasuchy. Zamiłowanie do pysznych wypieków nie ma płci ani wieku, a przeróżne rarytasy ujmują zarówno smakiem, jak i nieskazitelnym wyglądem lub nieszablonowym kształtem. Amatorzy cukiernictwa często sięgają po silikonowe formy – co konkretnie można w nich przygotować?
Zalety silikonowych form do ciast i babeczek
Przede wszystkim formy cukiernicze silikonowe to ogromna wygoda i usprawnienie procesów zachodzących w kuchni i obrębie piekarnika. Nie trzeba ich bowiem smarować tłuszczem, tak jak foremek blaszanych, można myć je w zmywarce bez obaw o ich stan, a do tego łatwo je przechowywać ze względu na elastyczność tworzywa.
Silikonowe formy do pieczenia nie przejmują zapachów, nie zniekształcają się pod wpływem wysokich temperatur, ani też nie szkodzą im niskie temperatury. Szereg atutów powoduje, że wyparły z kuchennych szafek tradycyjne metalowe formy, zajmując ważną pozycję w dziedzinie cukiernictwa. Co istotne, znacznie łatwiej z takiej formy wyjąć gotowy wypiek bez obaw, że ulegnie on uszkodzeniu.
Co można upiec w silikonowej formie?
Do zalet form silikonowych niewątpliwie zalicza się też mnogość dostępnych fasonów. Muffinki o gładkiej powierzchni to pewien standard, natomiast foremki do ciastek 3D pozwolą upiec ciasteczka udekorowane wzorami, przypominające zwierzęce postaci czy wyróżniające się motywami nawiązującymi do tematycznych wydarzeń. Bezsprzecznie wyniesie to kuchenne zabawy na wyższy poziom, dodatkowo uatrakcyjniając czas spędzony na przyrządzaniu, a później spożywaniu, wyjątkowo prezentujących się smakołyków.
W formach silikonowych piecze się zarówno większe ciasta, jak i mniejsze ciastka. Nieustannie wśród wypieków ogromną popularność utrzymują babka i keks, zaś z mniejszych form do żołądków łasuchów trafiają babeczki i muffinki.
Warto pamiętać, że silikonowe formy nadają się też do dań wytrawnych. Masz ochotę na tartę albo omlet? Z silikonowym naczyniem bezproblemowo przygotujesz ulubioną potrawę.