W sklepach ze zdrową żywnością możemy znaleźć coraz więcej ciekawych produktów. Jednym z nich jest bio spirulina, czyli zielono-niebieski proszek pozyskiwany z alg. Ma on wiele korzystnych prozdrowotnych właściwości, które od dawna były znane na Dalekim Wschodzie. Jednak dopiero od pewnego czasu doceniane są również w naszym kraju. Jakie zastosowanie ma bio spirulina? Podpowiadamy. 

Czym jest bio spirulina?

Bio spirulina to uprawiana w wielu regionach świata, a przede wszystkim Azji alga morska, której dobroczynne właściwości wykorzystywali już Aztekowie. Klasyfikowana jest jako superfood, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Wśród nich można wymienić witaminy A, C, D, E, K i B12, ale także żelazo, magnez, potas, luteinę czy chlorofil. Może być dodawana np. do smoothie lub koktajli albo spożywana w formie suplementów diety w kapsułkach.

Bio spirulina — zastosowanie

Bio spirulina to produkt, który oferuje sklep internetowy z żywnością bezglutenową. Powinny po niego sięgnąć osoby, które na co dzień nie spożywają mięsa i w związku z tym, ich dieta jest uboga w białko, ponieważ roślina ta jest źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Produkt ten jest idealny również dla osób cierpiących na nadciśnienie, ponieważ je reguluje, a dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Po spirulinę mogą sięgnąć również osoby cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, ponieważ reguluje ona poziom glukozy we krwi. Produkt idealny jest również dla ludzi którzy zmagają się z podwyższonym cholesterolem, ze względu na to, że roślina ta podwyższa stężenie dobrego cholesterolu HDL i obniża złego LDL. Dodatkowo przyspiesza metabolizm.

Spirulina to produkt idealny dla osób, które chcą oczyścić swój organizm z nadmiaru toksyn lub uzupełnić swoją dietę w niektóre witaminy i minerały. Nie powinny jednak sięgać po nią pacjenci zmagający się z chorobami autoimmunologicznymi, a także cierpiący na fenyloketonurię, ponieważ może wchodzić w interakcje z lekami immunosupresyjnymi.

Dodaj komentarz